منابع کارشناسی ارشد شیمی
منابع آزمون کارشناسی ارشد شیمی
رشتهی شیمی در مقطع کارشناسی ارشد در 11 گرایش داوطلب میپذیرد که به شرح زیر است:
1ـ شیمی فیزیک 2ـ شیمی آلی 3ـ شیمی معدنی 4ـ شیمی تجزیه 5ـ شیمی کاربردی 6ـ فیتوشیمی7ـ نانوشیمی8ـ آموزش شیمی 9ـ پیشرانهها 10ـ شیمی دریا11ـ شیمی پلیمر
که 4 گرایش: 1ـ شیمی فیزیک 2ـ شیمی آلی 3ـ شیمی معدنی و 4ـ شیمی تجزیه، بیشترین تعداد پذیرش را نسبت به سایر گرایشها دارند.
1-گرایش شیمی فیزیک :در این گرایش از مجموعه شیمی از اصول و قوانین فیزیکی در حل مسائل شیمیایی استفاده می شود.
با دیگر توصیف هدف علم شیمی فیزیک درک اصول نظری فیزیک برای توجیه پدیده های شیمیایی است.شیمی فیزیک به بررسی تعادل در واکنش های شیمیایی وتعادلات فازی، تغییرات انرژی، سینتیک شیمیایی ،الکتروشیمی تعیین جهت و مسیر واکنش ها وبررسی راندمان آنها می پردازد.
2-گرایش شیمی آلی: اساس مطالعه در شیمی آلی،بررسی ترکیبات کربن دار است.سنتز ترکیبات دارویی و همچنین ترکیبات آلی مثل پلیمرها و مشتقات نفتی از اهمیت ویژه ای در صنعت برخوردار است.فارغ التحصیلان گرایش شیمی آلی در سنتز ترکیبات آلی ،طیف سنجی آلی ،شیمی پلیمر وبررسی سینتیک و مکانیزم واکنش های آلی توانا هستند.
همچنین مهارت های کافی برای ساخت کاتالیزورهای جدید و افزایش سرعت واکنش ها و راندمان تولید را دارا می باشند.
3-گرایش شیمی معدنی: شاخه بزرگی از علم شیمی است که بررسی ،تحلیل و تفسیر نظریه های خواص و واکنش های تمام عناصر و ترکیبات آن ها به غیر از ترکیبات آلی را شامل می شود.به عبارت دیگر شیمی معدنی فارغ التحصیلان این گرایش از مجموعه شیمی می توانند درزمینه استخراج مواد شیمیایی از منابع معدنی، تولید انواع شوینده و ضد عفونی کننده ها، کاتالیزورها، شیمی آلی فلزی، مطالعات بر روی کمپلکس ها، صنایع معدنی و نانوذرات و... فعالیت کنند.
4-گرایش شیمی تجزیه : این شاخه از علم شیمی در کنترل کیفیت، بررسی وکنترل آلاینده ها، مطالعات بالینی پزشکی و آنالیزو تعیین عیار، نمود پیدا می کند.
موقعیت شغلی مجموعه شیمی:
فارغالتحصیلان رشتهی شیمی جذب انواع صنایع شیمیایی کشور میشوند. صنایع پتروشیمی، صنایع رنگسازی، مواد غذایی، لوازم بهداشتی و آرایشی، آزمایشگاههای صنعتی، مراکز کنترل کیفیت از مراکز جذب فارغالتحصیلان این رشته میباشند. البته معمولاً کارخانجات و صنایع غیرمرتبط با شیمی نیز از فارغالتحصیلان کارشناسی ارشد رشتهی شیمی به عنوان شخصی که مواد اولیه و خام این کارخانجات را از نظر کیفیت بررسی کند، استفاده میکنند.
فارغ التحصیلان رشته شیمی می توانند مسئولیت های گوناگونی از جمله موارد زیر را بر عهده بگیرند:
1- ارائه خدمات آموزشی مانند دیگر علوم پایه در دبیرستان، دانشگاه و موسسات آموزشی
2- طرح، نظارت و اجرای طرح های تحقیقاتی کوچک و بزرگ شیمیایی در سطوح مختلف کاربردی و علمی، در دانشگاه ها، کارخانجات و مراکز تحقیقاتی با هدف ارتقای کمی و کیفی محصولات موردنیاز جامعه
3- فعالیت در آزمایشگاه های کنترل کیفی، پیگیری و ارائه معیارهای استاندارد به منظور افزایش کمیت و کیفیت محصولات تولید و مواد اولیه کارخانجات
4- ارائه طرح های پژوهشی به منظور استفاده از منابع ارزنده موجود در جهت افزایش بهره وری و جلوگیری از صادرات بی رویه آنها
5- ارائه خدمات در کارخانجات پتروشیمی، پلاستیک، لاستیک، رنگ ورزین، الیاف، صنایع غذایی، صنایع بهداشتی و شوینده ها، صنایع دارویی
6- فعالیت در زمینه گیاهان دارویی به منظور شناسایی و استخراج مواد موثره در آنها
در بین گرایش ها مجموعه شیمی، گرایش شیمی کاربردی بیشترین نزدیکی به صنعت را دارا می باشد.
<و بنابراین در زمینه های صنعتی شرایط کار بهتری را برای فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی ارشد فراهم می کند.
دروس امتحانی کارشناسی ارشد مجموعه شیمی
در آزمون کارشناسی ارشد مجموعه شیمی 6 عنوان درسی تعریف شده است، که البته ضرایب آنها با توجه به نوع گرایش متفاوت است:
ضریب این درس برای تمام گرایشهای مجموعه شیمی (1) و تعداد سئوالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد 30 سئوال میباشد. همانطور که از نام درس پیداست، تعدادی از سئوالات این درس زبان عمومی و تعدادی از آنها نیز مربوط به اصطلاحات و متون تخصصی رشتهی شیمی میباشد.
(دروس آلی 1، 2 و 3 جداسازی و شناسایی ترکیبات آلی و کاربرد طیفسنجی در شیمی آلی، شیمی فیزیک آلی)
تعداد سئوالات این درس در آزمون دانشگاه سراسری 30 سئوال و ضریب آن برای گرایشهای شیمی آلی، فیتوشیمی و شیمی پلیمر (2) و برای سایر گرایشها ضریب آن (1) میباشد. برای داوطلبان این سه گرایش مهمترین درس محسوب میشود و به نوعی میتوان گفت برای متقاضیان سه گرایش ذکر شده هر تست شیمی آلی که درست جواب داده شود با دو تست از دروس دیگر که درست جواب داده شدهاند، برابری میکند. منابع مهم این درس کتابهای شیمی آلی تألیف موریسون و بوید و همچنین مک موری میباشند.
(دروس تجزیه 1و2 و شیمی تجزیه دستگاهی)
تعداد سئوالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد دانشگاه سراسری 30 سئوال و ضریب آن برای گرایش شیمی تجزیه (2) و برای سایر گرایشها (1) میباشد. منابع مهم این درس کتابهای شیمی تجزیه تألیف اسکوگ، هالر، وست و ... میباشند. مانند سایر کتب این رشته کتب مرجع این درس نیز لاتین میباشند و به همین دلیل داوطلب برای آماده شدن در آزمون کارشناسی ارشد، به کتابی با آموزش سادهتر، تعداد تستها و مسئلههای حل شده بیشتر و همچنین دارای نگرش کنکوری نیاز دارد .
( دروس شیمی معدنی 1 و 2، آلی فلزی )
تعداد سئوالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد دانشگاه سراسری 30 سئوال و ضریب آن برای داوطلبان گرایش شیمی معدنی (2) و برای سایر گرایشها ضریبش (1) است. سرفصلهای این درس شامل بررسی مفاهیم بنیادی شیمی معدنی (ساختار الکترونی اتمها و مولکولها، خواص تناوبی عناصر، ساختار لوییس، اوربیتالهای مولکولی، گروههای نقطهای، شکل هندسی مولکولها و همچنین بررسی اصول نظری ترکیبات کمپلکس، ساختار و واکنشپذیری کمپلکسها میباشد. دو منبع معروف برای این درس وجود دارد. کتاب شیمی معدنی جیمز هیویی جلد 1و2و3 و کتاب شیمی معدنی تألیف دکتر آقا بزرگ جلد 1و2، به لحاظ سخت بودن مطالب عدهای از داوطلبان عقیده دارند، تسلط بر مفاهیم این درس برای تستزنی سختتر از درس شیمی آلی میباشد و آن هم به لحاظ دامنه طرح سئوالات این درس میباشد.
(دروس شیمی فیزیک 1و2، کوانتوم و طیفسنجی)
تعداد سئوالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد دانشگاه سراسری 30 سئوال و ضریب آن برای گرایشهای شیمی فیزیک و آموزش شیمی (2) و برای گرایش شیمی دریا (صفر) و برای سایر گرایشها ضریب آن (1) میباشد. از بین دروس شیمی میتوان این درس را جزء دروس آسان نسبت به سایر دروس دانست. (هرچند گروهی این عقیده را ندارند) با توجه به مباحث آن که اکثر آنها براساس یک سری تعاریف، نمودارها و فرمولهای نه چندان پیچیده میباشد میتوان در صورت صرف وقت مناسب به درصد خوبی در این درس، دست یافت. منابع مهم این درس کتابهای شیمی فیزیک اتکینز، ترجمهی دکتر علی اکبر صبوری و دکتر علی اکبر میرزائی، کتاب شیمی فیزیک و همچنین کتاب مکانیک کوانتومی و طیفسنجی مولکولی ایرالوین، ترجمهی دکتر غلام رضا اسلامپور و دکتر علی مقاری میباشند.
« شیمی کاربردی »
(دروس اصول محاسبات شیمی صنعتی، شیمی صنعتی 1و2، اصول تصفیه آب و پسابهای صنعتی و خوردگی فلزات)
تعداد سئوالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد دانشگاه سراسری 30 سئوال و ضریب آن برای گرایشهای شیمی کاربردی و پیشرانهها (2) و برای گرایش نانوشیمی ضریب آن (1) و برای سایر گرایشها ضریبش صفر است. به لحاظ اهمیت، گرایشهای فوق جزء انتخابهای ثانویه برای داوطلبان رشتهی شیمی میباشند و به تبع همین موضوع داوطلبان کمتری در این رشته شرکت میکنند و به همین دلیل هیچ منبع مناسبی در بازار کتاب برای این درس وجود ندارد. اساساً دروس شیمی کاربردی بیشتر جزء دروس رشتهی «مهندسی شیمی» میباشد تا خود رشتهی شیمی، کمااینکه منابع آن کتابهای عملیات واحد در مهندسی شیمی، تألیف وارون مک کیب، ترجمهی عطاا... امینی و بهرام صالحی، کتاب اصول تصفیه آب و پسابهای صنعتی، تألیف دکتر محمد چالکش امیری میباشند.
منابع کنکور ارشد شیمی دارویی,
بهترین منابع ارشد شیمی,
رشته های ارشد شیمی,
کارنامه کنکور ارشد شیمی,
کتاب شیمی کاربردی مدرسان شریف,
زبان تخصصی شیمی مدرسان شریف,
منابع کارشناسی ارشد مهندسی شیمی,
سوالات کنکور ارشد شیمی,