معرفی مقطع کارشناسی ارشد رشته فتونیک
معرفی رشته فتونیک در مقطع کارشناسی ارشد
لیزر بدون شک اختراع بزرگ قرن قبل بود که تاثیر بهسزایی در علم و تکنولوژی گذاشت. گسترش استفاده از لیزر در امور مختلف، چنان به سرعت پیش رفت که از قبل، قرن فعلی را قرن تکنولوژی مبتنی بر نور نامگذاری کردند. امروزه در اغلب صنایع و آزمایشگاهها، در تمامی رشتهها و حتی در لوازم اطراف ما، به نحوی ردپایی از نور و خصوصا لیزر دیده میشود.
مخابرات، پزشکی، صنایع نظامی، صنایع خودروسازی و صنایع سنگین بیشترین اثر را از لیزر گرفتند؛ به نحوی که در حال حاضر کمتر صنعتی است که ابزار و تجهیزات لیزری را به کار نگرفته باشد. بدین ترتیب علم فتونیک به عنوان یک علم بین رشتهای مطرح و شکل گرفت. در این رشته تمام امور مربوط به نور از ایجاد، تغییر و هدایت، تا ثبت و آشکارسازی آن مطرح و مورد مطالعه قرار میگیرد. نتایج این علم علاوه بر گسترش فهم بشر در شناخت طبیعت اطراف، کاربردهای فراوانی پیدا کرده است، که به خاطر ماهیت بین رشتهای آن و ارتباطی که با اغلب رشتههای علمی و مهندسی پیدا میکند، نظر علاقهمندان زیادی را به خود جلب نموده است.
از جمله ویژگیهای این علم قابلیت آن در تنوع کاربرد، از ابزار ساده و عمومی تا پیچیده و تخصصی میباشد، که فرصت را برای فعالیتهای تخصصی و حرفهای، از هر نوع علاقه و گرایش، ایجاد میکند. هر چند که در داخل کشور در این زمینه دوره کارشناسی فعال، در دانشگاهها راهاندازی نشده است؛ ولی علاقه مراکز آموزش عالی برای برگزاری دورههای تحصیلات تکمیلی و گسترش آن، نشاندهنده نیاز جامعه، علاقه عمومی و همین طور پتانسیل این رشته برای فعالیتهای علمی و تحقیقاتی است. از جمله اهداف دورههای ارشد و دکتری در رشته فتونیک، تحقیقات در تکنولوژی لیزر و منابع نوری، تحقیقات پایهای در علم لیزر و فتونیک، تحقیقات در به کارگیری لیزر و نور در زمینههای مختلف، تحقیقات پایهای مرتبط، خواص نوری مواد و بهکارگیری نتایج و تاکید بر تحقیقات هدفمند برای اثر گذاشتن نتایج این تحقیقات در صنعت موجود و احیانا پایهریزی تکنولوژیهای جدید میباشد. نقش فارغالتحصیلان این رشته در جامعه و همین طور حجم فعالیتهای انجام شده و طرحهای اجرا شده، نشاندهنده جهتگیری درست این آموزش است که امید میرود با برنامهریزی و تحرک بیشتر بتوان در این زمینه بیش از پیش مثمر ثمر بود.
* زمینههای اشتغال
این رشته اخیرا به رشتههای دانشگاهی اضافه شده است و علم نسبتا جدیدی است ولی در کشور ما هنوز به طور کامل استفاده از این رشته تعریف نشده است. اما فارغالتحصیلان این رشته از لحاظ موقعیت شغلی وضعیت بهتری نسبت به فارغالتحصیلان رشته فیزیک دارند. این رشته در مخابرات مخصوصا بخش فیبر نوری و همچنین در قسمت ساخت قطعات نوری و اپتیکی کاربرد خوبی دارد.